Colonne de Juillet

Colonne de Juillet

Colonne de Juillet eller kanske Julikolonen som det skulle översättas är ett monument i centrala Paris på Place de la Bastille i 11:e arrondissementet och nära gränsen till de fjärde.

Kolonen är ett monument som restes för att fira ”Trois Glorieuses” (de tre ärorika dagarna) som syftar på de tre dagarna 27-29 juli 1830 under julirevolutionen som tvingade bort Karl X från tronen och där parlamentet sedan utlyste Ludvig Filip (Louis Philippe) som konung.

Colonne de Juillet var designad av arkitekten Jean-Antoine Alavoine och efter en kommission från Ludvig Filip så valdes mitten av Place de la Bastille som plats för monumentet. Första byggstenen placerades av konungen den 28 juli 1831 på årsdagen för revolutionen som ledde till att han fick makten. Kolonen stod sedan färdig 1840 och invigdes den 28 juli samma år med musik från Hector Berlioz.

Totalt sätt är kolonen 47 m hög tillverkade av 21 bronsdelar som väger in på sammanlagt 74 ton. Detta ger även plats åt en spiraltrappa inuti kolonen som leder upp till toppen. Överst på kolonnen står även en figur i guldfärg som är hela 5,85 m hög. Det är Auguste Dumonts Génie de la Liberté vilket kan översättas till frihetens genius eller beskyddare.

I grunden av monumentet skapades även ett kolumbarium (ett gravvalv) som tog emot resterna av 615 offer som dog under Julirevolutionen och 1848 begravdes sedan ytterligare 200 offer från revolutionen där. Kolonnen är även ingraverad i guld med namn från de som stupat under revolutionen.

BIlder på Colonne de Juillet

Fakta om Colonne de Juillet

Byggstart 1831
Invigd 1840
Höjd 47 m
Adress Place de la Bastille, 75004 Paris

Hotell nära Colonne de Juillet