Eiffeltornet

Eiffeltornet

Eiffeltornet har genom åren växt från att vara ett temporärt bygge som skulle rivas till en ikon för så väl Paris som Frankrike. Det är utan tvekan stadens mest kända byggnadsverk och skapades av Gustave Eiffels företag och där av också namnet på tornet.

Eiffeltornet började byggas 1887 för att två år senare stå klar som en enastående entré för världsutställningen Exposition Universelle som anordnades för att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen.

I bygget av Eiffeltornet så användes 2,5 miljoner nitar som tillverkades av den svenska firman Borgviks bruk i Värmland. De bistod även med tillverkningen av en del av de 12 000 järnbalkar som Eiffeltornet är uppbyggt av.

Eiffeltornets vikt är förhållandevis ganska lite jämfört byggnadens höjd och storlek. Den väger totalt 10 100 ton varav 7 300 ton av metallkonstruktionen. När väl Eiffeltornet var klart hade det en höjd på 300 m och var fram till 1930 världens högsta byggnad. Höjden utökades dock med 24 m när man 1959 monterade en TV-mast i toppen på tornet.

Ta sig upp i Eiffeltornet

Om man ska besöka Eiffeltornet under högsäsong så kan det vara smart att boka en biljett på förhand. Detta gäller speciellt om ni vill använda er av hissarna för att ta er upp eller ner. Du bör också räkna med att där kommer vara kö och detta gäller speciellt hissarna.

Inträdesavgiften skiljer sig baserat på om du vill ta hissen eller använda trapporna. Oavsett vilket alternativ du väljer så kommer det att ta dig upp till andra platån. Om du väljer att gå kan du stoltsera med att du gått upp 704 steg och samtidigt fått en nära bild på konstruktionen.

Om du vill ta dig upp till tredje platån i toppen av Eiffeltornet så finns det bara ett alternativ och det är att använda hiss från andra platån. Du kan heller inte ta hiss direkt från marken till toppen utan måste byta hiss på andra platån.

De olika våningarna i Eiffeltornet

Förutom markplanet består Eiffeltornet av tre våningar. På de olika våningarna kan du förvänta dig att hitta olika faciliteter och olika upplevelser. Vi kommer här gå in lite på vad du kommer finna men exakt vad kan skilja sig från årstider.

Markplan

Markplanet under Eiffeltornet är öppet för allmänheten och här hittar du förutom en souvenirbutik även informationsdisk som kan hjälpa dig med ditt besök. Här finns även avdelning för de som ska vara med på en guidad grupptur.

Första våningen

Den första våningen i Eiffeltornet är bestyckat med flera sektioner värda att besöka där bland annat ett genomskinligt golv finns som ger fri sikt 57 m ner till marken. Att ta ett steg ut på golvet sätter verkligen diverse höjdrädslor på prov.

Första våningen är även bestyckat med diverse sektioner för att berätta om Eiffeltornets historia och allt om kretsar kring Eiffeltornets universum. På detta plan finns även restaurangen 58 Tour Eiffel.

Tidigare var första våningen på Eiffeltornet det minst attraktiva men det har byggts om för att erbjuda turister mer och förutom det redan nämnda så finns här även en eventlokal och hela våningen har anpassats för rörelseförhindrade personer.

Andra våningen

Andra våningen ligger på 115 m över marken och är perfekt för att ge en bra utsikt ut över staden. Det är även en lämplig plats att ta bilder ifrån även om skyddsgallret ställer till det lite för fotografer.

Förutom fler souvenirbutiker så hittar du även här två restauranger. Den första vid namn The Buffet är ett enkelt sätt att snabbt få i sig lite mat i form av mackor, snacks eller något annat som du lätt äter på plats eller utanför. Det är även på andra våningen som du finner lyxrestaurangen Le Jules Verne som servrar både lunch och middagar. De har även speciella paket för de som vill lyxa till det vid t.ex. nyårsafton eller alla hjärtans dag.

På andra våningen finns även historiefönstret som berättar historien om bygget av Eiffeltornet och som även förklarar hur det hydrauliska liftar fungerade.

Om du vill ta dig till tredje våningen så är det här på andra våningen du hittar den liften. Det finns helt enkelt ingen hiss som tar dig direkt från marken till toppen av Eiffeltornet.

Tredje våningen

Tredje våningen är den högsta platån du når och självförklarande även den minsta. Platån består egentligen av två egna våningar där den ena delen är utan tak. Detta gör att du får en fantastisk utsikt över Paris på så väl dagen som på kvällen.

På tredje våningen i Eiffeltornet hade Gustave Eiffel sitt kontor under en tid. Detta har återställts för att spegla sitt ursprungliga skick och finns att besöka. Här finns även väldigt verklighetstrogna vaxdockor som skapar en scen innehållande Gustave Eiffel och hans dotter Clarie som välkomnar den amerikanska uppfinnaren Thomas Edison.

Här finns även lite annat att titta på som en kopia av toppvåningen och hur den såg ut när tornet stod klart 1889 i en skala av 1:50. Här finns även panoramakartor som tydligt visar var du är och i vilken riktning många storstäder i världen finns.

Det finns även en champagnebar på toppvåningen som öppnar vi lunch och stänger klockan 10 på kvällen.

Ta sig till Eiffeltornet

Eiffeltornet ligger i det sjunde arrondissementet (Palais Bourbon) eller strax väster om Louvren och Paris innersta centrum. Om man befinner sig inom gångavstånd till Eiffeltornet kan man i många fall använda det som riktmärke för att ta sig dit.

Precis intill Eiffeltornet så ligger den stora parken Champ de Mars. Det är också denna park som namngivit den närmsta stationen för pendeltåg, Champ De Mars – Tour Eiffel som rekommenderas för de som vill ta sig dit.

Precis intill finns även metrostationen Bir-Hakeim där linje 6 passerar. Denna linje tar dig norrut till Triumfbågen eller i princip rakt igenom södra delen av centrala Paris. Vid Triumfbågen eller Charles de Gaulle-Étoile som stationen heter har du möjlighet att byta till linje 1 och 2 som i sin tur går rakt igenom Paris och dess norra delar.

Turistbåtarna som går fram och tillbaka i Seine är även ett alternativ att ta sig till och från Eiffeltornet. Det är dock ett betydligt lugnare tempo och tar längre tid än många andra alternativ.

Om du anländer med bil så finns det underjordiska parkeringshus i närheten. Det närmsta ligger ca 300 m från Eiffeltornet och heter Quai Brankly car park.

Fakta om Eiffeltornet

Byggstart 1887
Klar 1889
Höjd 324 m (300 m utan TV-antenn)
Inträde trappor €7 Vuxen (€3-5 Barn)
Inträde hiss €11 Vuxen (€4,5-8 Barn)
Inträde till toppen €17 (€10-14,5 Barn)
Hemsida toureiffel.paris

Hotell nära Eiffeltornet