Notre-Dame de Paris

Notre-Dame de Paris

Notre-Dame de Paris eller snarare endast Notre-Dame i vardagligt tal är en legendarisk katedral i centrala Paris belägen på en ö i floden Seine. Den börjades bygga 1163 och först nästan 200 år senare stod kateralen klar 1345 vilket i sig antyder på att flera arkitekter varit inblandade i bygger och något som också går att se genom de olika stilarna i bygget.

Note-Dame är också klassat som ett världshistoriskt monument av FN och är en sevärdhet du inte bör missa om du besöker Paris. Notre-Dame är även känd från Disney-filmen Ringaren i Notre Dame som handlar om den omtäcksamma men puckelryggige och vanskapta Quasimodo. Denna film baseras ursprungligen på romanen skriven av Victor Hugo 1831.

Notre-Dame är en fantastiskt stor katedral och det går inte annat än att fascineras av den när man är på plats. De två stora tornen på framsidan är hela 69 meter höga och sedan sträcker sig katedralen 128 m österut, vilket är längre än en stor fotbollsplan.

Guidade turer i Notre-Dame

Kyrkan håller själv guidade turer i ett flertal olika språk. Svenska är tyvärr inget av dessa språk och önskar du det bör du titta på att följa med någon resebyrå eller liknande. Engelska är givetvis ett av alla språk som det hålls regelbundna guider på och det brukar vara vissa utsatta dagar och klockslag som detta gäller. Ta en titt på deras officiella hemsida för att se exakta tider för detta.

Bilder Notre-Dame de Paris

Fakta om Notre-Dame

Byggstart 1163
Färdig 1345
Höjd 69 m (tornen), 90 m (spiran)
Längd 128 m
Bredd 48 m
Öppettider 8:00 - 16:45
Inträde Gratis
Stil Gotisk
Hemsida notredamedeparis.fr

Hotell nära Notre-Dame de Paris