Place de la Concorde

Place de la Concorde

Place de la Concorde är en stor öppen plats i centrala Paris på hela 84 000 kvadratmeter och är beläget mellan det första och det åttonde arrondissementet.

Platsen är känd av flera anledningar men det var bland annat här som den första giljotinen restes upp under franska revolutionen och där sedan Ludvig XVI halshöggs den 21 januari 1793 och även den 16 oktober senare samma år drottningen Marie Antoinette.

Det som utmärker sig kanske mest på Place de la Concorde är den stora obelisk som pryder platsen. Det är Luxorobelisken och en av Kleopatras nålar som Egyptens vicekung Muhammed-Ali gav till Ludvig Filip 1831 efter att han fått makten efter Julirevolutionen. Obelisken är närmare 24 m hög och är över 3 300 år gammal.

Platsen är även historisk märkt sedan andra världskriget då det var stora strider här då tyskarna intagit kringliggande byggnader under befrielsestriderna 1944.

Det är också här på Place de la Concordes västra sida som den kända gatan Camps-Elysées börjar och fortsäter nordväst i en rak linje förbi Triumfbågen och mot La Defense.

Den kända tågstationen Concorde ligger också i närheten och används frekvent av både lokalbefolkningen och turister. I och med att platsen i sig är intressant och att platsen ligger nära många andra intressanta platser i Paris så blir det en naturlig folkströmning hit.

Bilder från Place de la Concorde

Fakta om Place de la Concorde

Yta 84 000 kvm
Längd 359 m
Bredd 212 m
Skapad 1772

Hotell nära Place de la Concorde