Sacré-Coeur

Sacré-Coeur

Heliga hjärtats basilika, eller mer känt som bara Sacré-Coeur är en romersk-katolsk basilika som ligger på Montmartre i Paris. Kyrkan är dedikerad till Jesu heliga hjärta som är andakt främst förkommande i den romersk-katolska kyrkan. Sacré-Coeur är lätt att se då den är byggd på Montmartre-kullen som är högsta naturliga punkten i Paris.

Bygget av basilikan påbörjades 1876 på initiativ av Katolska kyrkan som såg kyrkan och platsen som ett försoningsoffer för händelserna i Pariskommunen som utspelade sig 1871, men även som ett monument för de döda i fransk-tyska kriget som varade mellan 1870-1871.

Äran att bygga Sacré-Coeur föll på arkitekten Paul Abadie efter att han vunnit en tävling över 77 andra arkitekter. Flera försök att stoppa bygget av basilisken skedde vilket dels försenade påbörjandet av bygget så att grunden först kunde läggas 1875 men även bygget i sig beskrevs som ”en oupphörlig provokation till inbördeskrig” och det blev även en rättsligprocess gällande bygget.

Besöka Sacré-Coeur

Sacré-Coeur har väldigt vänliga öppettider och du kan komma hit redan ganska tidigt på morgonen eller på kvällen. Hela basilikan har inte samma öppettider och de kan även variera beroende på säsong. Kupolen och kryptan har t.ex. egna öppettider än resterande delar och det kan också vara bra att veta att klocktornet inte är öppet för besökare. För exakta öppettider så hänvisar vi till den officiella hemsidan som du hittar i fakturan.

Det finns inga guidade turer inne i Sacré-Coeur för att visa hänsyn till de som är där för att be. Det finns dock guideböcker att köpa i basiliskens bokaffär som dock är stängd på måndagar.

Det finns video- och ljudguide som är uppdelad i fyra steg framtagen för de som har en smartphone. Den finns i både engelska och franska och kan ge en djupare insyn utan att du stör andra genom att använda ditt headset.

I övrigt är inträdet fritt och du behöver inte föranmäla om du kommer i grupp. Om du anländer i en väldigt stor grupp som t.ex. en skolklass så kan det vara bra att dela in sig i mindre grupper och belysa vikten med att visa respekt för de andra som är där.

Ta sig till Sacré-Coeur

Att ta sig till Sacré-Coeur är inte så svårt. Tunnelbana är ett smidigt sätt transportera sig inom Paris och även om där inte finns någon Metrostation som ligger precis intill basilisken så går linjerna 2,4 och 12 till respektive station Anvers, Château Rouge och Abbesses. Från dessa har du knappt 500 m upp till basilisken.

Det finns även flera bussar som stannar vid roten av Montmartre som t.ex. buss 30, 31, 80 och 85.

Om du reser med bil så rekommenderas parkeringshuset Anvers public car park. Därifrån har du en promenad på ca 20 minuter upp för trapporna innan du når Sacré-Coeur. Du kan även ta kabelspårvagnen om du vill spara på benkrafterna.

Faktra om Sacré-Coeur

Byggstart 1876
Färdig 1914
Invigd 1919 (efter första världskriget)
Höjd 83 m
Arkitekt Paul Abadie
Hemsida sacre-coeur-montmartre.com

Hotell nära Sacré-Coeur