Triumfbågen

Triumfbågen är ett väldigt känt landmärke för Paris och är ett monument format som ett stort valv. Den ligger i mitten av Place Charles de Gaulle som är stor rondell med tolv anslutande vägar och som ovan ifrån påminner om en strålande stjärna. Det var just av denna anledning som platsen fram till 1970-talet hette Place del l’Etoile (Stjärnplatsen).

Triumfbågen började byggas 1806 på order av Napoleon för att stå till minne för segern vid Austerlitz året innan. Den hedrar alla dem som slogs och dog för Frankrike under den franska revolutionen och i Napoleonkrigen. På ytan för så väl insidan som utsidan står namnen på de franska vinsterna och generalerna inskrivna.

Arkitekt för bygget var Jean Chalgrin som designade Triumfbågen enligt nyklassicism vilket inspireras väldigt mycket av romersk stil. Napoleons makt tog dock slut innan Triumfbågen hade färdigställas vilket försenade bygget avsevärt.  Det var först 1823 som byggets fortsattes och under de sista fem åren mellan 1831 och 1836 var det arkitekten Guillaume-Abel Blouet som såg över bygget.

Triumfbågen är en ganska stor byggnad och är hela 50 meter hög, 45 meter bred och 22 meter djup. Den står som sagt i mitten av Place Charles de Gaulle och är den av Axe historique i Paris som är en geografisk axel som börjar vid Louvre och går i nordvästlig riktning ut La Grande Arche vid La Défense. Längs denna axel står flera kända monument där Triumfbågen är en av dem.

Under Triumfbågen ligger den okände soldatens grav som är en symbolisk grav för alla soldater som störtat under krig. Många stora städer har liknande monument för att hedra soldater som inte går att identifiera men som gett sitt liv under krig. Ofta begravdes då en okänd soldat vid denna plats för att symbolisera alla okända soldater.

Den 11 november varje år hålls det en ceremoni vid Triumfbågen och graven för att hedra alla de som dött och mist sitt liv under första världskriget. Datumet är kopplat till vapenstilleståndet som skrevs under 1918 vid första världskrigets slut.

Ta sig till Triumfbågen

Det är ganska lätt att hitta till Triumfbågen då den är del den geografiska axeln Axe historque. Så länge du tar dig dit så kommer du se Triumfbågen även om du befinner dig en bra bit ifrån.

Från de innersta delarna av Paris kring Louvre är det dock ett avstånd på knappt 4 kilometer vilket inte alla har lust att promenera. Det finns dock en Metrostation som ligger precis vid Triumfbågen vid namn Charles de Gaulle Étoile. Här ifrån går linjerna 1,2 och 6 vilket gör att det är relativt enkelt att ta sig hit med hjälp av tunnelbanan.

Här finns även en pendeltågstation (PER) där linje A passerar. 

Fakta om Triumfbågen

Höjd 50 m
Bredd 45 m
Djup 22 m
Byggstart 1806
Färdig 1836

Hotell nära Triumfbågen